Οικολογικά ξενοδοχεία. Τα 4 σπουδαιότερα οφέλη τους (αναδημοσίευση άρθρου)

Τα πράσινα ή οικολογικά ξενοδοχεία έχουν αποκτήσει σημαντική δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πλέον μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση.

 

Έτσι, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και κατασκευή ξενοδοχείων αποτελεί πλέον μια τάση η οποία όλο και διευρύνεται.

 

Όμως, πριν μείνετε σε ένα τέτοιο κατάλυμα, θα πρέπει να γνωρίζετε το εξής:

 

Ποια τα οφέλη των περιβαλλοντικά φιλικών ξενοδοχείων;

 

Πάμε να δούμε τα 4 σπουδαιότερα!

 

Προστασία περιβάλλοντος

 

Το σημαντικότερο και πιο προφανές όφελος των πράσινων ξενοδοχείων είναι η δέσμευσή τους στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Χρησιμοποιώντας μια σειρά από φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές – όπως η χρήση φωτισμού LED, συσκευών χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ηλιακοί συλλέκτες, ανεμογεννήτριες), λήψη μέτρων εξοικονόμησης νερού κ.α. – ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

 

Έτσι, με την επιλογή ενός πράσινου ξενοδοχείου, μπορείτε να απολαύσετε τη διαμονή σας με καθαρή συνείδηση, γνωρίζοντας ότι συμβάλλετε σε έναν πιο βιώσιμο και φιλικό για το περιβάλλον κόσμο.

 

Μείωση κόστους

 

Τα οικολογικά ξενοδοχεία δεν είναι μόνο ευεργετικά για το περιβάλλον αλλά και για το πορτοφόλι του επισκέπτη.

 

Πολλές από τις βιώσιμες πρακτικές που υιοθετούν αυτά τα ξενοδοχεία, όπως ο ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός και η θέρμανση, οδηγούν σε μείωση του λειτουργικού κόστους.

 

Οι εξοικονομήσεις αυτές μετακυλίονται στους επισκέπτες με τη μορφή χαμηλότερων τιμών δωματίου ή μπορούν να επανεπενδυθούν σε περαιτέρω πρωτοβουλίες βιωσιμότητας.

 

Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα πράσινα ξενοδοχεία προσφέρουν ανέσεις όπως σταθμούς επαναγεμιζόμενου νερού και επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία ειδών υγιεινής, συμβάλλοντας στη μείωση της ανάγκης για πλαστικά μιας χρήσης και τελικά στην εξοικονόμηση χρημάτων.

 

Προστασία και διατήρηση της υγείας

 

Οι συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες χρησιμοποιούν συχνά φυσικά προϊόντα καθαρισμού αλλά και τεχνικές καθαρισμού του αέρα που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και να μειώσουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουν οι επισκέπτες.

 

Επίσης, ορισμένα οικολογικά ξενοδοχεία χρησιμοποιούν φυσικό φως αλλά και φυτά για να δημιουργήσουν μια χαλαρωτική και ήρεμη ατμόσφαιρα, γεγονός που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία των επισκεπτών.

 

Ακόμα, μπορεί να προσφέρουν και μενού με βιολογικά προϊόντα, τα οποία είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία.

 

Υποστήριξη κοινότητας και κοινωνική ευθύνη

 

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος των φιλικών προς το περιβάλλον ξενοδοχείων είναι η υποστήριξη της κοινότητας και η κοινωνική ευθύνη.

 

Κι αυτό διότι συνήθως οι πράσινες ξενοδοχειακές μονάδες στηρίζουν ενεργά τις τοπικές επιχειρήσεις και κοινότητες, αγοράζοντας, για παράδειγμα, βιολογικά προϊόντα από αγρότες της περιοχή.

 

Τέτοιες κινήσεις συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ενδυνάμωση των δεσμών και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων της περιοχής.

 

Ακόμα, με την εκπαίδευση των επισκεπτών σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές, τα πράσινα ξενοδοχεία συμβάλλουν ενεργά στην ευαισθητοποίηση γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα και να ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση πιο υπεύθυνων και οικολογικών συμπεριφορών.

 

Για παράδειγμα, κάποια καταλύματα προσφέρουν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα ή άλλες ευκαιρίες στους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον.

 

Και αυτό μπορεί να αφήσει ένα καθοριστικό θετικό αποτύπωμα στην κοινότητα αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

 

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από όσα είπαμε παραπάνω, τα οφέλη που προσφέρουν τα οικολογικά ξενοδοχεία εκτείνονται και πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Η μείωση του κόστους, τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και η υποστήριξη της κοινότητας και της κοινωνίας αποτελούν και αυτά σπουδαία οφέλη.

 

Απολαύστε, λοιπόν, τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, κλείνοντας μια διαμονή σε κάποιο πράσινο ξενοδοχείο!

 

αναδημοσίευση άρθρου από: ThessNews